didssph-ZB0PP-HJ604-unsplash

Món de matisos més enllà de la polarització

Has notat els efectes de la polarització amb la família, amistats o en l’àmbit social? S’està manifestant especialment amb el tema de les vacunes. Planteges dubtes sobre les vacunes contra la Covid-19 i et titllen de negacionista. O estàs a favor d’aquestes vacunes, però et fan por els efectes adversos que puguin tenir i ets una insolidària que no pensa en els altres.

Quan una societat està molt polaritzada sobre una qüestió hi ha dificultats per entrar en opinions matisades, els grisos entre el blanc i el negre no es permeten fàcilment. Això pot afectar seriosament les relacions, especialment si tenim opinions diferents dins la parella, la família, a la feina o en el col·lectiu on participem. Tinguem en compte que les relacions són un dels principals factors que influeixen en la salut física i mental. Poden ser tant una font de felicitat com de patiment.

Deixant de banda els arguments científics, una mirada profunda a les necessitats que pretén cuidar cada posicionament potser ens dona una perspectiva diferent.

Segurament els posicionaments favorables a la vacunació tenen el denominador comú d’atendre la necessitat humana bàsica* de la integritat. Vacunar-se pretén ser una estratègia per assegurar la conservació de la nostra espècie a través d’un acte de solidaritat que tothom ha de fer. En canvi, les persones que en general es posicionen en contra de les vacunes per la Covid-19 estan atenent especialment la necessitat humana de l’autonomia, en el sentit de buscar llibertat i respecte per a la seva opció personal. No és més fàcil valorar la persona que tens davant, amb la seva opinió, si prens consciència de la bona intenció que té de fons?

No és més fàcil valorar la persona que tens davant, amb la seva opinió, si prens consciència de la bona intenció que té de fons?

Per no caure en la temptació de discutir quina necessitat humana bàsica és més important, podem anar un pas més enllà. És possible que dues persones amb la intenció (conscient o no) de satisfer la mateixa necessitat tinguin posicions enfrontades? Vegem-ne un parell d’exemples.

Per qui posa per davant la necessitat de seguretat, una estratègia que la calmi pot ser seguir les recomanacions governamentals i vacunar-se. Però també per seguretat es pot buscar informació sobre els riscos de fer-ho i considerar que el balanç benefici-risc no és suficient per a ella.

Serà lògic que algú que dubta del perill del coronavirus no vulgui que utilitzem mascaretes per cuidar de la necessitat de proximitat i connexió, en el sentit de la importància que té per als éssers humans poder veure la cara de les persones. Tan lògic com defensar les vacunes com a garantia de seguretat per poder acostar-nos i connectar amb les persones sense haver de patir.

Per molt contraposades que siguin les opinions, en el fons no som tan diferents. Llavors, què ens pot ajudar quan les formes de pensar semblen incompatibles? Doncs precisament mantenir la consciència que hi ha més coses que ens uneixen que no pas ens separen.

Això no vol dir haver de canviar d’opinió o renunciar a la pròpia manera de pensar. Vol dir més aviat posar per davant l’amor i l’afecte cap a les persones que ens importen (i encara millor si també pot ser cap a les que no). Vol dir estar disposada a escoltar profundament les necessitats i sentiments de qui tens davant i cercar una estratègia compartida que sigui acceptable per a totes dues. Quan tenim les mateixes necessitats cobertes (sense confondre-les amb les estratègies per satisfer-les), tenim l’impuls natural de voler cuidar també de les dels altres. Tot un acte revolucionari.

*Pots trobar una llista de necessitats humanes bàsiques a https://www.asociacioncomunicacionnoviolenta.org/sentimientos-y-necesidades/

 

*Aquest article va ser publicat a Social.cat el 3 de setembre de 2021

Feu un comentari

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Publicar el teu comentari.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.

Corda feta de cordes trenades per descriure la interrelació entre generacions

Generació rere generació

Em trobo sovint que el patiment d’una persona en part s’origina per les mancances dels seus cuidadors primaris, que a la vegada no en sabien més perquè també van créixer amb uns progenitors amb certes dificultats.

seguir llegint >
Imatge del vídeo CONTES PER DESPERTAR | Sentir-se escoltat (Roser Tordera)

Sentir-se escoltat

T’ha passat mai que necessites ser escoltada i comprensió però la resposta de l’altra no t’ha ajudat a sentir-te millor? Desitjo que aquest conte et sigui inspirador.

seguir llegint >

Vols canviar el teu món?
T'acompanyo!

Truca al 690 66 39 57

i comentarem la teva situació

Et donaré hora

per una entrevista en profunditat

Començarem

la teràpia!

Subscriu-te al butlletí

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Subscriure a la newsletter.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.