La llibertat en la restricció

15 juny de 2022
Roser Tordera

Estem vivint un moment difícil de restricció de recursos, ja sigui per la seva escassetat, per la dificultat que ens arribin o pel preu que n’hem de pagar. Per posar algun exemple, la crisi del cereal ha portat algunes granges a sacrificar caps de bestiar perquè no els poden alimentar tots; el terme pobresa energètica ja està ben establert per indicar la falta de recursos per pagar l’electricitat o la calefacció a l’hivern; i darrerament moltes famílies tenen dificultats per omplir el dipòsit de benzina del cotxe pel preu que té. 

Sense cap ànim de frivolitzar sobre les conseqüències de l’escassetat i la dificultat d’accés a recursos alimentaris o energètics, proposo explorar la cara més lluminosa de les restriccions.

Recordo, per exemple, que estant de viatge a l’Índia vaig experimentar una restricció pel que fa a l’ús de les dutxes, que constaven d’un cubell amb aigua i un potet per anar-te-la tirant per sobre. Si hi havia sort, podia escalfar l’aigua al foc i n’aconseguia de calenta. En un primer moment, vaig notar la incomoditat de no tenir una dutxa amb una aixeta que treu tota l’aigua que volia —o creia que necessitava. Vaig passar per un període d’adaptació en què van canviar les rutines que tenia al voltant de la pràctica de dutxar-me però, al cap de poc, ja era una experta en rentar-me el cap i el cos amb pocs litres d’aigua. De tornada a casa vaig adonar-me del privilegi que tenia i ho vaig agrair profundament, alhora que també vaig prendre consciència del malbaratament que fem als països rics d’un recurs tan escàs i preuat com l’aigua. Però també va emergir una sensació de llibertat perquè ja no em sentia esclava de la dutxa tal com la coneixia, ara sabia que podia sobreviure sense aigua corrent per dutxar-me. De fet, al cap d’un temps d’haver tornat del viatge, van haver-hi uns talls d’aigua puntuals i recordo dutxar-me amb alegria i orgull de poder fer-ho des del gaudi de no necessitar res més que un cubell i un pot.

Seria possible aprofitar les restriccions per alliberar-nos d’algunes esclavituds que ens hem anat generant?

Seria possible aprofitar les restriccions per alliberar-nos d’algunes esclavituds que ens hem anat generant? Acostumar-nos a tenir accés il·limitat de certs recursos ha fet disminuir la nostra capacitat d’adaptació, ens costa canviar hàbits i el consum quan no hi tenim accés.

Si menjar carn a cada àpat ja no és tan sostenible ni viable, aprendre a cuinar vegetarià potser et fa més lliure perquè sabràs sobreviure sense tall. I de pas facilitem l’abastiment alimentari. Si els darrers dos anys no has agafat cap avió potser t’has adonat que no és tan greu i pots sobreviure un estiu sense creuar l’oceà. I de passada, contaminem menys. O si puja tant el preu de l’electricitat, el gas i el petroli potser podem aprendre a viure amb menys de tot això i ens alliberem de l’esclavitud de creure que el progrés és creixement il·limitat. I, potser així, també de passada, cuidem més del lloc on vivim, la Terra.

*Article publicat a Social.cat el 15 de juny de 2022

Feu un comentari

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Publicar el teu comentari.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.

Corda feta de cordes trenades per descriure la interrelació entre generacions

Generació rere generació

Em trobo sovint que el patiment d’una persona en part s’origina per les mancances dels seus cuidadors primaris, que a la vegada no en sabien més perquè també van créixer amb uns progenitors amb certes dificultats.

seguir llegint >
Imatge del vídeo CONTES PER DESPERTAR | Sentir-se escoltat (Roser Tordera)

Sentir-se escoltat

T’ha passat mai que necessites ser escoltada i comprensió però la resposta de l’altra no t’ha ajudat a sentir-te millor? Desitjo que aquest conte et sigui inspirador.

seguir llegint >

NO SÉ QUÈ EM PASSA

NO EM SENTO BÉ

VULL SER FELIÇ

TINC INSOMI

RES EM MOTIVA

VULL APENDRE A MEDITAR

VULL ENTENDRE'M MILLOR

LA MEVA VIDA NO TÉ SENTIT

ALGUNA COSA NO VA BÉ DINS MEU

TINC ANSIETAT

EM COSTA PENDRE DECISIONS

Vols canviar el teu món?
T'acompanyo!

Truca al 690 66 39 57

i comentarem la teva situació

Et donaré hora

per una entrevista en profunditat

Començarem

la teràpia!

"Si canvies el teu món interior, pots canviar el món"
MCKS

Subscriu-te al butlletí

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Subscriure a la newsletter.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.