Greenwashing

La sostenibilitat està de moda. Governs, empreses i organismes internacionals estan incorporant criteris de sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic en els seus fulls de ruta.

A primera vista, és una bona notícia que reflecteix el creixent interès social en aquest àmbit. Però també ha portat el fenomen associat del greenwashing, el “rentat de cara” sobre sostenibilitat que en realitat no pretén implantar gaires canvis. Segons l’informe que un grup d’experts de l’ONU ha presentat a la cimera COP27, moltes empreses, bancs i ciutats del món fan falses promeses en matèria climàtica.

Com a consumidores tenim un gran poder per pressionar les empreses i els serveis que ofereixen per a què estiguin alineades amb la cura del planeta i els seus recursos. Per això és urgent que afinem el criteri per no donar suport als que fan promeses buides de contingut real. Això inclou, també, informar-se i no quedar-se amb un raonament superficial. Per exemple, recentment he sentit un anunci d’una empresa de telefonia que afirma que canviant-te el mòbil promous la sostenibilitat perquè reciclen el dispositiu vell. En part, garantir el reciclatge dels mòbils és un avenç, especialment si tenim en compte que la gestió dels residus electrònics encara deixa molt a desitjar. Tot i això, ens hem de preguntar si és imprescindible canviar-nos el mòbil, si no se li pot allargar la vida útil o si la roda de canviar de mòbil cada dos per tres és sostenible. Podem seguir alimentant la idea del creixement i consumisme infinits? Perquè, si no anem una mica més al fons de la qüestió, acabem fent una elecció per netejar-nos la consciència i ens quedem tranquil·les mentre afavorim el mateix sistema capitalista insostenible.

És urgent que afinem el criteri per no donar suport als que fan promeses buides de contingut real

En un altre sentit, tampoc és saludable caure en la demonització de totes les empreses, menyspreant la seva aportació i esforços de contribuir a la millora del planeta. Fins i tot si és per satisfer la demanda o la pressió socials. Al cap i a la fi, les empreses estan dirigides per persones que també tenen els seus valors i els posen a la pràctica amb més o menys coherència. Aquesta postura de menyspreu cap a qualsevol empresa fàcilment deixa la persona amb la sensació que no hi ha res a fer (mentre continua fent eleccions quan consumeix sense afavorir criteris de sostenibilitat).

Ara que venen festes i sovint fem regals, podem procurar posar consciència en les eleccions que fem. On es fan les coses que comprem, amb quins recursos naturals i amb quines garanties de sostenibilitat? Podem optar per prioritzar la proximitat, cercar segells amb garanties i aportar el nostre gra de sorra com bonament puguem.

És tot un repte cultivar el pensament crític per mantenir-se caminant en l’estret camí de la coherència. Com a bons humans que som segur que ens equivocarem moltes vegades, però potser l’important és posar consciència en el que fem i anar rectificant.

*Article publicat a Social.cat el 13 de desembre de 2022

Feu un comentari

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Publicar el teu comentari.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.

Corda feta de cordes trenades per descriure la interrelació entre generacions

Generació rere generació

Em trobo sovint que el patiment d’una persona en part s’origina per les mancances dels seus cuidadors primaris, que a la vegada no en sabien més perquè també van créixer amb uns progenitors amb certes dificultats.

seguir llegint >
Imatge del vídeo CONTES PER DESPERTAR | Sentir-se escoltat (Roser Tordera)

Sentir-se escoltat

T’ha passat mai que necessites ser escoltada i comprensió però la resposta de l’altra no t’ha ajudat a sentir-te millor? Desitjo que aquest conte et sigui inspirador.

seguir llegint >

NO SÉ QUÈ EM PASSA

NO EM SENTO BÉ

VULL SER FELIÇ

TINC INSOMI

RES EM MOTIVA

VULL APENDRE A MEDITAR

VULL ENTENDRE'M MILLOR

LA MEVA VIDA NO TÉ SENTIT

ALGUNA COSA NO VA BÉ DINS MEU

TINC ANSIETAT

EM COSTA PENDRE DECISIONS

Vols canviar el teu món?
T'acompanyo!

Truca al 690 66 39 57

i comentarem la teva situació

Et donaré hora

per una entrevista en profunditat

Començarem

la teràpia!

"Si canvies el teu món interior, pots canviar el món"
MCKS

Subscriu-te al butlletí

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Subscriure a la newsletter.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.