jeremy-perkins-UgNjyPkphtU-unsplash

D’estar sempre al 100% a trobar motius per a l’esperança: la perspectiva dels cicles

T’has preguntat com afecta la llei dels cicles als moviments socials? I quins beneficis en podem treure si incorporem aquesta consciència? La vida es regeix per cicles. El cicle anual amb les diferents estacions, el ritme circadiari de nit i dia, el cicle menstrual fet de quatre fases amb les seves característiques peculiars de cada una, el cicle respiratori d’inspirar i expirar… Si ens hi fixem en detall, veurem que fins i tot el funcionament bioquímic i cel·lular té una naturalesa cíclica, com també la té el moviment dels planetes.

Malgrat això, ens entestem a negar els cicles en molts àmbits de la vida. Com s’explica sinó l’exigència d’estar sempre al màxim en el camp laboral? O, com a mare, volent arribar a tot i de forma perfecta? Com s’explica que et creguis ser el millor activista i retreguis a la resta la falta de compromís?

Seria com pretendre inspirar i retenir l’aire; seguir inspirant, retenir; inspirar més i retenir; tornar a inspirar… Ja ho veuràs, fes la prova, no crec que arribis gaire enllà! El fet és que la inspiració no pot existir sense l’expiració, i viceversa. Per això cal normalitzar que no podem estar sempre al 100% a la feina, que com a mare l’espifiaré moltes vegades i no vol dir que sigui mala mare per sempre, i que el moviment social on milito no sempre pot estar en lluita activa i permanent, potser de vegades semblarà que vagi enrere.

Seria com pretendre inspirar i retenir l’aire; seguir inspirant, retenir; inspirar més i retenir; tornar a inspirar… Ja ho veuràs, fes la prova, no crec que arribis gaire enllà! El fet és que la inspiració no pot existir sense l’expiració, i viceversa. 

Les dones tenim la gran sort d’estar clarament més subjectes als cicles perquè tenim la regla. Algunes ho pateixen, d’altres han après a extreure la saviesa de l’energia de cada fase per utilitzar-la al seu favor. Jo, per exemple, no prenc decisions transcendents des de la sensibilitat (de vegades irritabilitat) de la fase premenstrual. Prefereixo esperar-me a tenir una altra perspectiva. En canvi, m’apunto mentalment les coses que em molesten perquè en altres moments del cicle no me n’adono i això em permet anticipar-me.

Un moviment social, com qualsevol altre organisme o sistema, funciona per cicles. Té etapes d’expansió, d’estancament, de retracció, etc. Aplicar aquesta saviesa femenina dels cicles pot ser la clau per sembrar una participació individual respectuosa i recollir bons resultats col·lectius a la llarga. Si podem escoltar què ens aporta de bo cada una de les fases en comptes de lluitar-hi en contra, potser no ens cremarem tan aviat, potser podrem fer algunes reflexions que ens portin a la transformació de l’estratègia. Potser reposarem i agafarem forces per tenir la resistència necessària que ens porta a algunes victòries. I, sobretot, podrem conservar l’esperança i la confiança que qualsevol lluita que vetlla pel benestar de les persones i els col·lectius al final triomfa.

d’obrir-te i de crear un espai de seguretat i confiança que doni suport a la teràpia. Després, jo necessito aprofundir en algunes preguntes per intuir per on caldrà que avancem. Per a això comencem amb una entrevista sobre diferents aspectes de la salut i les relacions. M’agrada combinar preguntes més obertes, que et permetin expressar-te, amb d’altres més concretes que poden ser rellevants

*Aquest article va ser publicat a Social.cat el 6 de desembre de 2021

Feu un comentari

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Publicar el teu comentari.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.

Corda feta de cordes trenades per descriure la interrelació entre generacions

Generació rere generació

Em trobo sovint que el patiment d’una persona en part s’origina per les mancances dels seus cuidadors primaris, que a la vegada no en sabien més perquè també van créixer amb uns progenitors amb certes dificultats.

seguir llegint >
Imatge del vídeo CONTES PER DESPERTAR | Sentir-se escoltat (Roser Tordera)

Sentir-se escoltat

T’ha passat mai que necessites ser escoltada i comprensió però la resposta de l’altra no t’ha ajudat a sentir-te millor? Desitjo que aquest conte et sigui inspirador.

seguir llegint >

Vols canviar el teu món?
T'acompanyo!

Truca al 690 66 39 57

i comentarem la teva situació

Et donaré hora

per una entrevista en profunditat

Començarem

la teràpia!

Subscriu-te al butlletí

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Subscriure a la newsletter.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.