Com afrontar l’angoixa per les aglomeracions

Sents angoixa quan hi ha aglomeració de gent?

A les converses d’aquests dies sovint surt una persona o altra que s’ha sentit agobiada en un context d’aglomeració de gent. Com que no es pot saber si algú està contagiat o no és difícil generar una sensació de control i la por d’emmalaltir o de transmetre la malaltia es pot fer molt gran.

Què pots fer si et passa?

Aquí tens algunes propostes. Experimenta quines et van millor i en quin ordre i amplia el teu banc de recursos.

Respira. Enfoca la teva atenció a notar com l’aire entra i surt. No intentis canviar la respiració ni jutjar-la, pren-la només com allò que et connecta amb aquest precís moment. Pots notar la sensació de la panxa com s’infla en inspirar?

Mira. Busca una cosa agradable on dirigir la teva mirada, preferiblement algun element natural. Potser una planta, potser el cel, potser una cara amable. Contempla la bellesa de l’element i deixa que et vagi inundant mentre la mirada hi reposa cada cop més.

Observa. Què pretén aquest neguit que sento? Les emocions relacionades amb la por solen emergir amb la intenció de protegir-nos davant d’un perill. Analitza si el grau de por que sents és proporcional al risc. Si tens davant una serp de picada mortal el més sa és sentir molta por. Si el perill és molt petit li correspon una por molt petita.

Identifica. Quin és el pensament repetitiu associat a l’ansietat? Potser és “amb tanta gent segur que em contaminaré” o “i si tinc el virus i contamino a les persones que estimo?”. Observa com l’angoixa està relacionada amb aquest pensament. Troba algun element positiu de protecció que ja estigui en marxa. Per exemple, “porto una mascareta FFP2” o “estic en un espai ventilat”. Repeteix el pensament associat amb la protecció tantes vegades o més que el pensament angoixant.

la por d’emmalaltir o de transmetre la malaltia es pot fer molt gran

Qüestiona. Pren consciència que el pensament no és la realitat. Si només t’enfoques en allò catastrofista alimentes l’ansietat. Adona’t que també hi ha altres coses.

Distancia’t. Sobretot de l’emoció desbordada i del pensament repetitiu. Tu no ets les emocions ni els pensaments. La teva essència és constant, en canvi les emocions i els pensaments van i vénen. Pots observar la distància entre tu i la teva emoció? Prova de posar-hi més distància amb l’ajuda de la imaginació i la creativitat.

Protegeix (-te). Arriba a un acord intern per protegir-te a tu i als teus éssers estimats. Per exemple, si has estat es una situació de més risc, pots prendre mesures més estrictes els següents 7 dies amb les persones de risc amb qui et relaciones habitualment. Això t’ajudarà a sentir més calma interna.

Imagina. Recorda un paisatge que t’agradi i et doni calma. Per exemple, si t’agrada el mar porta’l al moment present amb els cinc sentits. Escolta el vaivé de les onades, observa els tons de colors de l’aigua, nota l’escalfor del sol a la pell i l’olor de la mar salada.

Mou-te. Nota els peus. Canvia el pes d’una cama a l’altra i nota les sensacions. Prova de caminar amb plena consciència. Observa si et va fer fer petits moviments o grans, lents o ràpids. Troba el punt que et va bé ara i aquí.

Prevén. Cultiva la salut per tenir un bon sistema immunitari que redueixi el risc de contagi i de símptomes greus en cas d’agafar el coronavirus. El elements claus són: el dormir, l’alimentació (incloent la hidratació), l’exercici físic, la respiració, la meditació i les bones relacions. Pots decidir prendre una petita acció de millora en algun d’aquests àmbits i començar a implementar-la amb regularitat.

Tens altres recursos que et són útils? Has provat alguna variant dels que proposo? Comparteix la teva experiència als comentaris i així ens enriquim col·lectivament.

Feu un comentari

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Publicar el teu comentari.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.

Corda feta de cordes trenades per descriure la interrelació entre generacions

Generació rere generació

Em trobo sovint que el patiment d’una persona en part s’origina per les mancances dels seus cuidadors primaris, que a la vegada no en sabien més perquè també van créixer amb uns progenitors amb certes dificultats.

seguir llegint >
Imatge del vídeo CONTES PER DESPERTAR | Sentir-se escoltat (Roser Tordera)

Sentir-se escoltat

T’ha passat mai que necessites ser escoltada i comprensió però la resposta de l’altra no t’ha ajudat a sentir-te millor? Desitjo que aquest conte et sigui inspirador.

seguir llegint >

NO SÉ QUÈ EM PASSA

NO EM SENTO BÉ

VULL SER FELIÇ

TINC INSOMI

RES EM MOTIVA

VULL APENDRE A MEDITAR

VULL ENTENDRE'M MILLOR

LA MEVA VIDA NO TÉ SENTIT

ALGUNA COSA NO VA BÉ DINS MEU

TINC ANSIETAT

EM COSTA PENDRE DECISIONS

Vols canviar el teu món?
T'acompanyo!

Truca al 690 66 39 57

i comentarem la teva situació

Et donaré hora

per una entrevista en profunditat

Començarem

la teràpia!

"Si canvies el teu món interior, pots canviar el món"
MCKS

Subscriu-te al butlletí

Responsable » Roser Tordera Fondevila
Finalitat » Subscriure a la newsletter.
Legitimació » el teu consentiment
Drets» tens drets, entre altres, a accedir, rectificar, limitar y suprimir les teves dades.
Informació adicional:https://www.rosertordera.cat/politica-de-privacitat/ de www.rosertordera.cat,  trobaràs informació adicional sobre la recopilació i l’us de la teva informació personal, incluida informació sobre accés, conservació, rectificació, eliminació, seguretat, i altres temes.